Beschermd cultuurhistorisch landschap

Dries en parochiekerk Sint-Amandus

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Amandus en omgeving met kerkhof en de Dries of Dorpsplein

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat de omgeving van de parochiekerk Sint-Amandus, namelijk de kerk, het kerkhof en het dorpsplein of dries. Binnen deze afbakening zijn ook een oorlogsmonument, een kapelletje en een pomp gelegen. De kerk werd in hetzelfde koninklijk besluit van 28 maart 1956 beschermd als monument. Op 2 december 2002 werd de Dries beschermd als monument.

Waarden

Het landschap, gevormd door voormelde kerk met haar omgeving, bestaande uit het kerkhof en de Dries of Dorpsplein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Dries

Dries, Lijneveldstraat, Vekenstraat (Buggenhout)
Het centrum van de gemeente Opdorp wordt volledig bepaald door het circa 2 ha grote, driehoekige, begraasde en voornamelijk met linden beplante dorpsplein, vanouds zogenaamd "den driesch".

Is de omvattende bescherming van

Drieskapelletje

Dries (Buggenhout)
Aan de zuidzijde van de Dries, tegenover de huidige Drietorensstraat, staat minstens sinds het begin van de 19de eeuw een kapelletje, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gecementeerd en witgeschilderd bakstenen gebouwtje op gepikte plint onder rood pannen zadeldak.

Kerkdreef met opgaande Hollandse linden Opdorpdries

Dries (Buggenhout)
Dwars over de Dries verbindt een lindendreef de Damstraat met de kerk. Het is een dreef met jonge bomen die ter vervanging van de oude afgetakelde dreef is geplant.

Negen opgaande zomerlinden Opdorpdries

Dries (Buggenhout)
Negen opgaande zomerlinden zijn met een regelmatige plantafstand aangeplant op de Dries te Opdorp. Het zijn mooi gevormde bomen met hoge takvrije stammen en met stamomtrekken van 206 tot 280 cm ( gemeten in 2006).

Parochiekerk Sint-Amandus

Dries (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries ingeplante georiënteerde kerk te midden van een ovaal voormalig kerkhof omgeven door een lage bakstenen muur en een hoog ijzeren hek aan gietijzeren zuilen vooraan. Eenbeukig schip van zeven traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, een smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en iets uitspringende sacristie en berging in de oksels. Barok schip en toren opgetrokken uit bak- en zandsteen en laatgotisch koor uit kalkzandsteen, onder leien zadeldaken en klokdak met peervormige bekroning.

Parochielokaal 't Klokske

Dries 54 (Buggenhout)
Voormalige zondagsschool, thans Parochielokaal ’t Klokske. Haaks op de Dries, ten westen van de pastorietuin ingeplant bakstenen gebouw op grond van de kerkfabriek, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1848 door pastoor J. Christiaens. Het pand werd integraal gereconstrueerd.

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.

Pomp

Dries (Buggenhout)
Rechts van de driekapel werd in 1933 een gemeentelijke waterpomp geplaatst. De pomp bestaat uit een rechthoekig gecementeerde en nu witgeschilderde blok op gepikte sokkel onder een gebogen dekplaat. De voorzijde is voorzien van een ijzeren sproeier.