Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Ter Beck met aanhorigheden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Ter Beck

Beschrijving

Het 17de-eeuwse kasteeltje Ter Beck te Elsegem met aanhorigheden en onmiddellijke omgeving, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het perceel van het voormalig kasteel Ter Beck is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het aanvankelijk omwald perceel maakt intrinsiek deel uit van de site van het voormalig kasteel Ter Beck, een zeldzaam en fraai voorbeeld van laat 17de-eeuwse (1687) barokarchitectuur.

Beekstraat 22 (Wortegem-Petegem)
Afgelegen kasteeltje in 1687 opetrokken op een terp; vijf traveeën en twee bouwlagen met centrale risalietvormende torentravee onder licht geknikt schilddak met twee dakkapelletjes voor- en achteraan. Volgens 16de- en 17de-eeuwse archiefstukken zogenaamd feodale omwalde motte. Flankerende schuren en stallen uit eind 19de- begin 20ste eeuw vormen met vroegere kasteeltje een U-vorm.