Tramstation Hoeilaart

Beschermd monument van 24-04-1997 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Hoeilaart
Deelgemeente Hoeilaart
Straat Albert Biesmanslaan
Locatie Albert Biesmanslaan 1 (Hoeilaart)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23033/104.1
  • 4.01/23033/108.1
  • OB001197

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Tramstation buurtlijn Overijse-Groenendaal

Albert Biesmanslaan 1, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Goed bewaard voorbeeld van een station van de Buurtspoorwegen, dat typologisch en architectonisch sterke overeenkomsten vertoont met de kleinere treinstations op het platteland uit einde 19de-begin 20ste eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het tramstation te Hoeilaart is beschermd als monument. De bescherming omvat het stationsgebouw, met inbegrip van de flankerende bijgebouwen en het smeedijzeren afsluithekken.

Waarden

Het tramstation met inbegrip van het afsluithekken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het tramstation vormt een unieke materiële getuige van de in 1959 opgeheven buurtspoorlijn Overijse-Groenendaal die via een normaalspoor rechtstreeks aansloot op het treinstation van Groenendaal, waardoor voor reizigers en goederen uit de druivenstreek een vlotte verbinding met de hoofdstad werd verzekerd. De aanleg van de buurtspoorlijn kadert in de belangrijke economische expansie die de streek kenmerkte sinds de opkomst en bloei van de druivencultuur onder glas op het einde van de 19de eeuw. De stripheld Nero, die in 1990 in het verlaten tramstation zijn intrek nam, zorgt tenslotte voor een hernieuwde belangstelling van jong en oud.

industrieel-archeologische waarde

gaaf bewaard voorbeeld van een tramstation van de buurtspoorlijn Overijse-Groenendaal in 1894 gebouwd in de typische "stationsstijl", met specifieke typologie en programma, refererend naar de bescheiden plattelandsstations van de Spoorwegen uit dezelfde periode. Het concept vormt een synthese van functionele architectuur en een neotraditionele vormgeving met pittoreske inslag.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.