Korenwatermolen: molengebouw, uitrusting en sluis

Watermolen met molengebouw, molenuitrusting, sluis met wanden en watermolensite

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Korenwatermolen, met inbegrip van het molengebouw, de volledige molenuitrusting met toebehoren en de sluis met beide wanden. De omgeving van de watermolen is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De watermolen, met inbegrip van het molengebouw, de volledige molenuitrusting met toebehoren en de sluis met beide wanden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een 19de-eeuwse watermolen met drie koppels maalstenen, toegangsdeur ter hoogte van de maalzolder, zwaar uitgevoerde molenuitrusting en stuw met sterk verval.

Korenwatermolen

Eiland (Sint-Lievens-Houtem)
Korenwatermolen uit de 19de eeuw, gelegen op de Molenbeek in boomrijke omgeving; bewaard ijzeren scheprad en sluis. In de 15de eeuw was de watermolen eigendom van de Sint-Baafsabdij.