Parochiekerk Sint-Amandus

Gemeente Ninove
Deelgemeente Aspelare
Straat Geraardsbergsesteenweg
Locatie Geraardsbergsesteenweg zonder nummer (Ninove)

Geraardsbergsesteenweg zonder nummer, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Inplanting aan de Steenweg op Geraardsbergen: omringend deels ommuurd kerkhof. Oorspronkelijk afhankelijk van de Sint-Adrianusabdij van Geraardsbergen. De gotische zaalkerk uit de 15de eeuw werd circa 1631 hersteld en in 1776 gewijzigd en uitgebreid met twee zijbeuken.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als monument. Het omliggende kerkhof en de kerkhofmuur werden beschermd als landschap op 11 januari 1977. Het orgel van de Sint-Amanduskerk werd afzonderlijk als monument beschermd op 19 augustus 1980.

De Sint-Amanduskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.