Sint-Lievenskapel

Gemeente Sint-Lievens-Houtem
Locatie Kapellekouter zonder nummer (Sint-Lievens-Houtem)
Alternatieve naam Sint-Livinuskapel

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter zonder nummer, Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen)

Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdiige sluiting, onder zadeldak (leien), van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Sint-Livinus- of Sint-Lievenskapel. Het perceel bij de kapel is als dorpsgezicht beschermd.

De Sint-Livinuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van eenbeukige kapel met driezijdige apsis, in oorsprong daterend van de 14de of 15de eeuw, grotendeels herbouwd in 1640, gerestaureerd in 1702 met bepleisterd interieur en uitgebreid in de late 19de eeuw.