Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Lievenskapel: perceel met Sint-Lievensbron

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Sint-Livinus en bijhorend perceel

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het perceel van de Sint-Livinus- of Sint-Lievenskapel met inbegrip van de waterput naast de kapel. De kapel zelf is als monument beschermd.

Waarden

Het bij de Sint-Livinuskapel te Sint-Lievens-Houtem horend perceel is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van het terrein dat met de oude waterput deel van de kapel uitmaakt, alsook van de oude, landelijke weg die naar de kapel leidt en recht op de kapel uitmondt.

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.