Oude Pastorie

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 01-11-2023  ID: 15207

voorlopige opheffingsbesluiten: 12-06-2023  ID: 15135

Woonhuis Oude Pastorie met dienstgebouwen, poortvleugel en perceel

De oude pastorie van 1783 was beschermd als monument.

Een restauratie, uitgevoerd tussen 1993 en 2000, heeft de herkenbaarheid en materiële authenticiteit van de Oude Pastorie aangetast. Door de materiële teloorgang zijn de erfgoedwaarden van het monument ontoereikend voor bescherming. Daarom werd op 1 november 2023 de bescherming als monument bij ministerieel besluit opgeheven omwille van het algemeen belang.

De voormalige pastorie was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als laat-XVIIIde-eeuwse pastorie, vergund en gebouwd in 1783 in het kader van het keizerlijk decreet dat tegen de belangen van de tiendeheffende abdijen de stichting van landelijke pastorieën bevorderde. De veeleer sobere vormgeving, de landelijke versie van Louis XVI-stijl bij de interieurs en het gebruik van recuperatiematerialen kan worden verklaard uit de tegenzin waarmee de reguliere clerus de financiering van de pastorie ten uitvoer bracht.

Oude Pastorie

Paalweg 1 (Zwalm)
Pastorie gebouwd in 1783, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie dakkapellen, geflankeerd door lagere zijaanbouwsels onder lessenaarsdak.