Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Amandus: kerkhof en kerkhofmuur

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Amandus en kerkhof

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als landschap. De bescherming omvat het kerkhof en de kerkhofmuur. De als monument beschermde Sint-Amanduskerk maakt geen deel uit van de bescherming als landschap. Het orgel van de Sint-Amanduskerk werd afzonderlijk beschermd als monument op 19 augustus 1980.

Waarden

Het kerkhof en de kerkhofmuur rond de Sint-Amanduskerk zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Geraardsbergsesteenweg 308 (Ninove)
Parochiekerk met omringend deels ommuurd kerkhof met enkele graftekens tegen de kerkmuur. Oorspronkelijk afhankelijk van de Sint-Adrianusabdij van Geraardsbergen. De gotische zaalkerk uit de 15de eeuw werd circa 1631 hersteld en in 1776 gewijzigd en uitgebreid met twee zijbeuken.