Kasteeldomein van Roborst: kasteel

Gemeente Zwalm
Straat Borstekouterstraat
Locatie Borstekouterstraat 58 (Zwalm)

Kasteeldomein van Roborst

Borstekouterstraat 58, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Domein van bijna 5 ha gelegen tegenover de kerk, toegankelijk via een imponerende ingang met ijzeren inrijhek aan zware beraapte pijlers met siervazen in terracottakleur geschilderd, geflankeerd door ijzeren afsluiting op muurtje en twee rondboogvormige poortjes met hekwerk, bekroond met liggende leeuwen. Park heraangelegd eind 19de eeuw in landschapsstijl.

Het landhuis van 1799 is beschermd als monument.

Het kasteel van Roborst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als laat-18de-eeuwse buitenplaats, gebouwd in een overgangsstijl van Directoire naar Empire, met onder meer vestibule met versierd tongewelf en marmerschilderingen, alsook met hergebruik van uit de gesloopte abdij van Ename afkomstige zuilen.