Villa, gedateerd 1905, met tuin en omheining

Beschermd monument van 19-03-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruisem
Deelgemeente Kruishoutem
Straat Churchillstraat (Winston)(KRU)
Locatie Churchillstraat (Winston)(KRU) 34 (Kruisem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45017/130.1
  • OO002603

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Villa gedateerd 1905

Churchillstraat (Winston)(KRU) 34, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

De villa uit het begin van de 20ste eeuw, volgens een jaarsteen op de gevel van 1905, werd gebouwd door de nijveraarsfamilie Veroughstraete als woning bij een geplande fabriek. Ze werd ingeplant in een ruime tuin afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers op laag muurtje.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De villa langs de Winston Churchillstraat te Kruishoutem is beschermd als monument met inbegrip van de tuin, de garage en de omheining.

Waarden

De villa met inbegrip van de tuin en omheining is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De woning is een representatief voorbeeld van een villa, de uiting van de nieuwe wooncultuur uit het begin van de 20ste eeuw, gebouwd door een nijveraarsfamilie bij een geplande fabriek.
De woning van 1905 is een vrij gaaf gebleven en vroeg exemplaar van het type cottagearchitectuur gekenmerkt door een kleurrijk baksteengebruik, erkervormige uitbouwen, verspringende dakvormen en decoratief houtwerk.
De omringende tuin, vrijstaande garage en kunstig straathek maken van de site een vrij zeldzaam wordende getuige van deze wooncultuur in het dorpscentrum.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.