Hoeve Kapittelhof

Parochiekerk Sint-Gertrudis, Kapittelhof en dorpskom

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het gebouw aan de straatzijde, inclusief aanbouwen aan de straatzijde. De achterliggende stallen die haaks staan ten opzichte van de straat zijn niet opgenomen in deze bescherming. De hoeve ligt in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Appelterre-Eichem.

Het Kapittelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Kapittelhof

Appelterre-Dorp 16 (Ninove)
Kapittelhof, naar verluidt opgetrokken in 1637 in traditionele stijl. Vermoedelijk gaat het om het Nivelhof, vermeld sinds begin 15de eeuw, afhangend van de abdij van Nijvel. Mooi volumespel van witgeschilderde bakstenen gebouwen met ritmische herhaling van zadeldaken en aanleunende lessenaarsdaken ten noorden. Woonhuis van twee bouwlagen, twee traveeën onder mank zadeldak, uit de 17de, 18de eeuw, met lagere aanbouw rechts, en aanbouw links. Haakse stallen onder zadeldaken uit 18de, 19de eeuw: bewaarde zandstenen deurstijlen, rechthoekige venstertjes met houten lateien en zandstenen onderdorpels; houten armpomp. Dwarsschuur onder zadeldak uit de 19de eeuw.