Villa, gedateerd 1910, met tuin

Woningen

Beschrijving

De villa, gelegen langs de Waregemsestraat te Kruishoutem, is beschermd als monument met inbegrip van de tuin en het bijgebouw met garage en serre.

De villa met tuin is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De oude villa is een representatief voorbeeld van een landhuis in een grote tuin opgetrokken als zomerverblijf door de lokale adel in het begin van de 20ste eeuw. De oorspronkelijke sobere baksteenarchitectuur werd verrijkt met een thans zeldzaam wordende kleurrijke cementering in imitatiebak- en hardsteen. Het originele houtwerk van de ramen, de luiken en de veranda dragen bij tot het authentieke karakter van het gebouw. Het bakstenen bijgebouw met garage en druivenserre is een getuige van de oorspronkelijke cottagestijl van dit buitengoed.
De omringende tuin vormt een onlosmakelijk geheel met het landhuis.

Villa

Waregemsestraat 14 (Kruisem)
De oude villa ligt achterin, ver van de straat in een sterk golvend bebost landschap bij de Cordaalbeek. Het gebouw werd opgetrokken in 1910 door markies P. Ruffo de Bonneval. De villa was aanvankelijk opgetrokken in een sobere cottagestijl met bakstenen gevels, in de puntgevels verrijkt met imitatievakwerk.