Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve 't Kleinhof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve 't Klein Goed en stallingen, schuur, wagenhuis, duiventoren, bakhuis en aanpalende landerijen

Beschrijving

De hoeve ’t Kleinhof, ook gekend als hoeve ‘t Klein Goed, is met inbegrip van de stallingen, de schuur, het wagenhuis, de duiventoren, het bakhuis en de onmiddellijk aanpalende landerijen beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd de hoeve beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van hoeve ’t Klein Goed met omgeving als volgt werd gemotiveerd: “artistieke waarde van het complex en de landschappelijke waarde van de omgeving”.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000649, Leysstraat 240: hoeve ’t Klein Goed (monument) met schuur, stallingen, wagenhuis, duiventoren, bakhuisje en omgeving (dorpsgezicht), advies KCML (1981).

Waarden

De hoeve 't Klein Goed met inbegrip van de stallingen, de schuur, het wagenhuis, de duiventoren en het bakhuisje, alsmede de onmiddellijke aanpalende landerijen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hoeve 't Kleinhof

Leystraat 3 (Kruisem)
Hoeve 't Kleinhof is een ten westen van de straat ingeplante hoeve in een zacht glooiend landschap bij de Plankbeek. De oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen werd omgevormd tot een semi-gesloten complex met gewitte gebouwen op gepikte plint en pannen zadeldaken, op vierkante plattegrond. Boerenhuis van elf traveeën onder zadeldak van 1782.

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.