Motte De Hoge Wal

Castrale motte De Hoge Wal

De bescherming omvat motte De Hoge Wal.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, archeologische en wetenschappelijke waarde van het monument als volgt werden gemotiveerd: "als een zeldzaam voorbeeld van een castrale motte met bewaarde aarden ophoging en circulaire walgracht van het opperhof en sporen van het neerhof. "
"als uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld van een feodale castrale motte met een groot archeologisch belang."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Advies bij beschermingsdossier Evergem, Hoge Wal, 1 april 1992.

Castrale motte zogenaamd De Hoge Wal is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Motte De Hoge Wal

Jacob Van Arteveldelaan (Evergem)
De Hoge Wal is het prototype van een castrale motte: één van de best bewaarde in Vlaanderen, naast een immens opperhof is ook het opgehoogd neerhof bewaard en de grachttracés van de grachten zijn nog duidelijk bewaard.