Katoenspinnerij La Nouvelle Orléans

Besluiten

Katoenspinnerij en -twijnderij La Nouvelle Orléans: hoofdgebouw met traptoren, ronde schoorsteen, katoenmagazijnen en kantoorgebouwen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige katoenspinnerij en -twijnderij La Nouvelle Orléans, inzonderheid het hoofdgebouw met traptoren (1899-1908), de ronde schoorsteen (1947), de katoenmagazijnen ten noorden en ten oosten (1912) van het hoofdgebouw en de kantoorgebouwen uit 1907.

Waarden

De voormalige katoenspinnerij en -twijnderij La Nouvelle Orléans, inzonderheid het hoofdgebouw met traptoren (1899-1908), de ronde schoorsteen (1947), de katoenmagazijnen ten noorden en ten oosten (1912) van het hoofdgebouw, de kantoorgebouwen uit 1907, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed voorbeeld van bedrijfsarchitectuur, in casu een katoenspinnerij en -twijnderij van rond 1900 met speciale aandacht voor de fraaie traptoren en toegangspartij; als waardevol element in de context van deze voor ons gewest uniek geworden en voor het Gentse typische 19de-eeuwse fabriekswijk, dit in samenhang met andere bedrijfsgebouwen, met de Nieuwe Vaart (1863), de gashouders (1880) en de voetgangersbrug over de Nieuwe Vaart.

Nieuwevaart (Gent)
Voormalige katoenspinnerij en -twijnderij zogenaamd La Nouvelle Orléans, opgericht in 1896. In 1899 uitgebreid met een spinnerijgebouw van het Manchestertype van vier bouwlagen. In 1905 uitgebreid en in 1908 werd de traptoren hoger opgetrokken, onder leiding van Serafinus De Taeye & Cie. In 1907 naar zijn ontwerp bouw van kantoorgebouwen van één bouwlaag in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Ten noorden en oosten katoenmagazijnen van 1912. De ronde fabrieksschouw ten noordwesten van de spinnerij werd opgetrokken in 1947.