Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Lovendegem
Straat Dorp
Locatie Dorp 15 (Lovendegem)

Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Dorp 15, Lovendegem (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden bevindt zich in een omhaagde voortuin met een opgaande beuk, afgesloten door twee ijzeren hekken. De woning dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis, gelegen Dorp te Lovendegem, is beschermd als monument. Het herenhuis werd in hetzelfde besluit met de tuin en aanhorigheden ook beschermd als dorpsgezicht.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als één van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van een alleenstaand 19de-eeuws herenhuis met een fraai geproportioneerde voorgevel in een voorname en sierlijke neoclassicistische stijl voorzien van een typerend bepleisterd en beraapt parement.