Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Neoclassicistisch herenhuis met tuin

definitieve opheffingsbesluiten: 17-04-2024  ID: 15356

Huis Dorp 19
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023  ID: 15221

Herenhuis met tuin en aanhorigheden

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis, gelegen Dorp te Lovendegem, was met inbegrip van de tuin en aanhorigheden beschermd als dorpsgezicht. De aanhorigheden omvatten een dienstwoning, een bedrijfsgebouw en een wagenhuis. Het herenhuis werd in hetzelfde besluit ook beschermd als monument.

Op 22 november 2023 werd een deel van de bescherming van de tuin voorlopig en op 17 april 2024 definitief opgeheven omwille van onherstelbaar verlies aan erfgoedwaarde. In 1999 werd de tuin verkaveld waardoor een deel van de tuin bij het achterliggende perceel werd gevoegd. Deze fiche toont de situatie voor de gedeeltelijke opheffing. De situatie na de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.

Waarden

Het huis met omgevende tuin en aanhorigheden was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

als een mooi en sfeervol geheel met een voorname dorpswoning met aanhorigheden uit de tweede helft van de 19de eeuw, zoals dienstwoning, bedrijfsgebouw en wagenhuis, ingeplant in een mooie tuin met vooraan een grote beuk, die aan de straatkant afgesloten wordt met een haag en twee ijzeren hekken.

Dorp 15 (Lievegem)
Het neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden uit de tweede helft van de 19de eeuw bevindt zich in een omhaagde voortuin met een opgaande beuk en afgesloten door twee ijzeren hekken.