Zwembassin Van Eyck

Zwembad Van Eyck

Het badhuis Van Eyck is beschermd als monument.

Het badhuis Van Eyck is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als eerste Vlaamse en oudste nog bestaande Belgische badhuis met overdekte zwemkom en openbare baden, gebouwd in 1886 in de wijk Nederschelde en aansluitend bij het zogenaamde Zollikofer De Vigneplan voor sanering van de wijk; als vrij intact behouden realisatie van architect E. De Vigne in een strakke neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met een voor die tijd vooruitstrevend gebruik van "ijzeren beton" volgens het systeem van Franse firma Monier voor het zwembassin;
Als zwemkominterieur uit het interbellum met kenmerkende galerij, buisleuningen en glazen dakluifel ondersteund door betonnen spanten doch herkenbare 19de-eeuwse structuur met één grote ruimte met centraal ovaal zwembassin, omlopende zuilenrij en nog een 100-tal individuele kleedhokjes met betegelde wanden aan de langszijden;
Als multifunctioneel gebouw dat gedurende zijn meer dan 100-jarig bestaan in grote mate heeft bijgedragen tot de hygiëne, volksgezondheid en bevordering van de zwemsport in de stad.

Zwembassin Van Eyck

Julius de Vigneplein 5 (Gent)
Zwembassin Van Eyck, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in 1886 naar ontwerp van architect Ed. De Vigne. Bak- en hardstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak, voorzien van twee dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door schuin geplaatste hoekpilasters. Behouden binneninrichting van 1932. De betonconstructie werd gerealiseerd naar ontwerp van architecten G. Andoor en F. De Boever.