Textielveredelingsbedrijf Alsberge-Van Oost (A.V.O.): machinehuis, ketelhuis, stoommachine

Besluiten

Machinehuis, ketelhuis, stoommachine Vandekerckhove met installaties noodzakelijk voor werking en omgeving

Beschrijving

Het machinehuis, ketelhuis en stoommachine Vandekerckhove van het Textielveredelingsbedrijf Alsberge-Van Oost (A.V.O.) te Gent, zijn beschermd als monument.

Waarden

Het machinehuis, het ketelhuis en de stoommachine Vandekerckhove zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Machine- en ketelhuis van Textielveredelingsbedrijf Alsberge-Van Oost (A.V.O.)

Drongensesteenweg, Nadine Crappéstraat 12-14 (Gent)
Blekerij opgericht op de Assels aan de oude Leiearm op de grens met Gent en omgracht door een beek, door August Van Oost en Joseph Alsberge in 1879, in 1920 uitgebreid tot Les Anciens établissements Alsberge-Van Oost. Van de uitgestrekte site resteren enkel het machine- en ketelhuis. De stoommachine is ondergebracht in een rechthoekig gebouwtje met topgevel waarachter een lichtkap door middel van een gevelsteen gedateerd 1913-14. Ten zuidoosten van de machinekamer werd in 1921 een nieuw ketelhuis onder drie raekemdaken opgetrokken.