Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Spaans Hof met schuur, stal en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Boonaertshof

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde boerenwoning van de hoeve Spaans Hof, ook gekend als het Bonaertshof, met de onmiddellijke omgeving; met name de schuur, de de stal, en de omliggende boomgaard en weiland.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de omgeving van het Bonaertshof als volgt werd gemotiveerd: "Hoeve met erbij horende boomgaard en weiland die er onverbrekelijk deel van uitmaken."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000765, Bonaertshof met omgeving (1986).

Waarden

De omgeving van het Boonaertshof is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hoeve Spaans Hof

Kort Eindeken 60 (Lievegem)
Het Spaans Hof is een hoeve met L-vormig ingeplante bestanddelen met voorliggende boomgaard, afgesloten door ijzeren hek aan ronde bakstenen pijlers. de hoeve klimt in kern op tot de 17de eeuw en werd in de 18de en 19de eeuw uitgebreid.