Beschermd monument

Onze-Lieve-Vrouwekerk: afsluiting

Huisje, afsluiting van de abdijkerk en bakstenen muur
definitieve beschermingsbesluiten: 11-06-2004  ID: 4287

Beschrijving

De afsluiting voor de voormalige abdijkerk is beschermd als monument. De bescherming omvat de natuurstenen muur, pijlers en smeedijzeren hekwerk. De aansluitende bakstenen muur langsheen het perceel achter de voormalige abdijkerk werd eveneens als monument beschermd op 11 juni 2004.

Waarden

De afsluiting voor de voormalige abdijkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De in 1909-1910 vóór de voormalige abdijkerk aangebrachte afsluiting die het beeld van de nu resterende abdij site vanaf het Kerkplein bepaalt. Deze afsluiting bestaat uit een zandstenen plint en pijlers met smeedijzeren hekwerk, gebaseerd op 18de-eeuws model.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein zonder nummer (Ninove)
Voormalige abdijkerk georiënteerd naar het noordoosten. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.; vertoont gelijkenis met de onvoltooide abdijkerk van Grimbergen (zie gereduceerde koepel, toren achter koor, opstand en rijk interieur).