Kasteel Van Bellinghen met ommuurde tuin

Kasteel Van Bellinghen met ommuurde tuin en gekasseide straat

De bescherming omvat het kasteel Van Bellinghen met ommuurde tuin.

Waarden

Het kasteel Van Bellinghen met inbegrip van ommuurde tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouwd in 1855 in opdracht van de notarisfamilie De Ro en in 1890-1894 voorzien van een gevelcementering door notaris Edmond Van Bellinghen, die het zijn naam zou ontlenen. Het kasteel Van Bellinghen vormt een niet alleen typologisch maar ook in- en uitwendig goed bewaard voorbeeld van een groots opgevat landelijk herenhuis, uitgewerkt als een vijf traveeën breed en drie bouwlagen hoog rechthoekig volume onder een zwak hellend schilddak, voorzien van symmetrische, éénlaagse dienstvleugels die een gekasseid voorplein afbakenen. Daarbij is het geheel ingeplant in een volledig ommuurde en met hekkens afgesloten tuin.

Architectuurhistorisch illustreert het kasteel Van Bellinghen het neoclassicistische, sober en voornaam vrijstaand herenhuis, gekenmerkt door een scherp afgelijnd elementair rechthoekig volume, waarbij de structuur van de lijstgevels is herleid tot een primaire, symmetrische vlakverdeling, gebaseerd op een juxtapositie van identieke muuropeningen met karakteristieke luiken op gelijkvloers en eerste verdieping. De haakse, éénlaagse bijgebouwen met bepleisterde gevels zijn opengewerkt met rondboogopeningen met doorgetrokken imposten en waaiervormig bovenlicht getuigen van empire-invloeden.

Kasteel van Bellinghen

Frederik Wouterslaan 7, Gemeentehuisstraat 32 (Kampenhout)
Het vrijstaand neoclassicistisch herenhuis uit circa 1855, is opgevat als een symmetrisch aangelegd U-vormig complex met woonhuis en dienstvleugels. Het geheel wordt omkaderd door een volledig ommuurde tuin.

Is de omvattende bescherming van

Restant van de tuin van het Kasteel Van Bellinghen

Neoclassicistisch herenhuis met U-vormige plattegrond, gebouwd omstreeks 1854 in de dorpskern omgeven door tuin van oorspronkelijk 83 are 20 centiare, in 1936 gereduceerd tot 50 are.