Onze-Lieve-Vrouwekerk: bakstenen muur

Beschermd monument van 11-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Ninove
Straat Antoon de Vlaeminckstraat
Locatie Antoon de Vlaeminckstraat zonder nummer (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/151.1
  • OO003150

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein zonder nummer, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Voormalige abdijkerk georiënteerd naar het noordoosten. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.; vertoont gelijkenis met de onvoltooide abdijkerk van Grimbergen (zie gereduceerde koepel, toren achter koor, opstand en rijk interieur).

Beknopte karakterisering

Typologieomheiningsmuren

Beschrijving

De bakstenen muur is beschermd als monument. De bescherming omvat de uit twee delen bestaande bakstenen muur langsheen het perceel achter de voormalige abdijkerk. De aansluitende afsluiting in natuursteen met gietijzeren hekwerk voor de kerk werd eveneens als monument beschermd op 11 juni 2004.

Waarden

De bakstenen muur, meer bepaald het deel langsheen het perceel achter de voormalige abdijkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De bakstenen muur, die samen met het gedeeltelijk bewaard poortgebouw, de aanpalende woningen Kerkplein 38 en 40 en de vroeg-20ste-eeuwse smeedijzeren afsluiting, de begrenzing vormt van wat nu van het abdij complex nog bewaard gebleven is.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.