Onze-Lieve-Vrouwekerk: bakstenen muur

Huisje, afsluiting van de abdijkerk en bakstenen muur

Beschrijving

De bakstenen muur is beschermd als monument. De bescherming omvat de uit twee delen bestaande bakstenen muur langsheen het perceel achter de voormalige abdijkerk. De aansluitende afsluiting in natuursteen met gietijzeren hekwerk voor de kerk werd eveneens als monument beschermd op 11 juni 2004.

Waarden

De bakstenen muur, meer bepaald het deel langsheen het perceel achter de voormalige abdijkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De bakstenen muur, die samen met het gedeeltelijk bewaard poortgebouw, de aanpalende woningen Kerkplein 38 en 40 en de vroeg-20ste-eeuwse smeedijzeren afsluiting, de begrenzing vormt van wat nu van het abdij complex nog bewaard gebleven is.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.