Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter herdenking van de Gentbrugse oorlogsslachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog, is beschermd als monument.

Waarden

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de slachtoffers van Gentbrugge is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, waarbij het leed om de gesneuvelden wordt gemilderd door de zegeviering van de overwinning.

artistieke waarde

Op een hoge, zware gehalveerde zuil staat een fraaie bronzen engel of overwinningsgodin, die de vrede na de overwinning symboliseert. In haar rechterhand heeft ze een lauwerkrans vast, die ze met gestrekte arm hoog in de lucht steekt en in haar linkerhand houdt ze palmbladeren vast. Op het voetstuk staan de namen van de gesneuvelden te lezen. Het monumentaal natuurstenen voetstuk is een ontwerp van architect Fritz Coppieters.
Bronzen figuratief beeld met sterke expressieve symboliek van de hand van de Gentse beeldhouwer Domein Ingels (1881-1946), die vooral gekend is om zijn dierenonderwerpen, maar ook bustes, portretten, Mariabeelden en soldaten. Hij genoot een opleiding aan Academie voor Schone Kunsten te Gent en werd er ook leraar. Hij deelde met zijn vriend C. Permeke een atelier in Gent. Na de Eerste Wereldoorlog voerde hij heel wat herdenkingsmonumenten uit.

historische waarde

Gedenkteken Eerste Wereldoorlog, genaamd Heldenhulde, voor de vele gesneuvelden en de slachtoffers van Gentbrugge, in 1922 feestelijk ingehuldigd.

Meersemdries (Gent)
Het oorlogsmonument zogenaamd Heldenhulde, naar ontwerp van ontwerp van Domien Ingels en Fritz Coppieterswerd, werd op 17 september 1922 ingehuldigd. Bronzen engel met opgeheven lauwerkrans op monumentaal natuurstenen voetstuk, verdwenen gehistoriseerde bronzen reliëfhand.