Kasteeldomein Diepenbroeck

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lovendegem
Deelgemeente Lovendegem
Straat Appensvoordestraat
Locatie Appensvoordestraat 71, Appensvoordestraat 73, Appensvoordestraat 75 (Lovendegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44036/109.1
  • OO001902

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteeldomein Diepenbroeck

Appensvoordestraat 71-75, Lovendegem (Oost-Vlaanderen)

Kasteel gelegen op een terp in een omwald park met grote vijver. Oorspronkelijk zetel van het leen Diepenbroeck, een achterleen van de heerlijkheid van Lovendegem, reeds vermeld in Gentse schepenregisters van 1421. In de eerste helft van de 16de eeuw in het bezit van Frans van der Zype, heer van Diepenbroeck.

Beschrijving

Het kasteeldomein Diepenbroeck, gelegen langs de Appensevoordestraat te Lovendegem is beschermd als monument. De bescherming omvat het landhuis, het omgrachte park met vijver, de oranjerie, de hovenierswoning en het toegangshek.

Waarden

Kasteel Diepenbroeck, met inbegrip onder meer van het omgrachte park met vijver, de oranjerie en het toegangshek is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als kasteeltje opgetrokken omstreeks 1804 op de plaats van een 18de-eeuws buitengoed en voordien zetel van het leen Diepenbroeck, een achterleen van de heerlijkheid Lovendegem en reeds vermeld in 1421, gelegen in een in landschapsstijl aangelegd en volledig omgracht park met vijver en architecturaal waardevolle onderdelen, waaronder het van 1804 daterende buitenhuis, het toegangshek en de oranjerie, één der oudste voorbeelden in het Gentse.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als een architectuurhistorisch belangrijk voorbeeld van een buitengoed opgetrokken in een empirestijl omstreeks 1804 en ten oosten in de tuin voorzien van een pittoreske oranjerie, één der oudste voorbeelden van oranjerieën in het Gentse, en aan de straat afgesloten met een uitzonderlijk voorbeeld van een hek in empirestijl met zandstenen hekpijlers in de vorm van hermen.
als voorbeeld van een volledig omgracht park aangelegd in landschapsstijl met een typerende grote vijver en een gedeeltelijk ommuurde moestuin in de nabijheid van de oranjerie en de voormalige hovenierswoning

artistieke waarde

als een belangrijk voorbeeld van een buitengoed opgetrokken in een decoratieve empirestijl omstreeks 1804, met treffende karakteristieken van de empirestijl zowel in de ruimte- indeling met een U- vormige plattegrond als in de gevelopbouw en in de decoratie met serliana, frontons, balkons op typische consoles en de mooie terracottafriezen en de bescheiden "Egyptische" motieven in de binneninrichting, voornamelijk in het zogenaamde "Egyptische salon" en de schoorsteen in het bureau.
als een pittoreske oranjerie met een kleurrijke gevel geritmeerd door een rondboogarcade van zeven traveeën.
als een uitzonderlijk voorbeeld van een inrijhek in empirestijl met merkwaardige zandstenen hekpijlers in de vorm van hermen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.