Beschermd monument

Site met walgracht Het Motje

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

ID
11014
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11014

Besluiten

Het Motje met omgeving, hoeve Rosengoed en pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrusparochie met tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 05-12-1995  ID: 2976

Beschrijving

De bescherming omvat de site met walgrachten, singel, toegangsdreef en het voormalig boerenhuis met woontoren.Waarden

Het Motje, inzonderheid de site met walgrachten en singel, toegangsdreef, voormalig boerenhuis met woontoren, met uitzondering van de garage is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een achter een toegangsdreef gelegen site met walgrachten van laatmiddeleeuwse oorsprong, deels met dubbele omgrachting en voorheen met opper- en neerhof.
Als zeldzaam voorbeeld van een overblijfsel van een landelijk herenverblijf van het type kleine vierkante woontoren of donjon die minstens dateert uit de 13de eeuw waartegen een 17de-eeuwse boerenwoning werd aangebouwd, staand op een kleine motte van een site met walgrachten.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw.