Elisabethshuis: gevels en daken en achterbouw

Beschermd monument van 12-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Rabotstraat
Locatie Rabotstraat 9 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1188.1
  • 4.01/44021/479.1
  • OO001529

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Elisabethshuis

Rabotstraat 9, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het huis maakte eertijds deel uit van een groter gebouwencomplex met binnentuin dat, vóór de aanleg van de Rabotstraat in 1860, gelegen was aan een pleintje, de “Begijnendriesch”, en aan de omgrachting van het begijnhof. Van het gebouwencomplex bleef een 18de-eeuwse woning bewaard, het huidige Sint-Elisabethshuis, en een 17de-eeuws achtergebouw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De gevels en daken van het Elisabethshuis en de achterbouw van het pand Sint-Elisabethplein 14 zijn beschermd als monument.

Waarden

De gevels en bedakingen van de gebouwen met inbegrip van het achterbouw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als oude woning gelegen naast het Sint-Elisabethbegijnhof, minstens opklimmend tot de 16de-eeuw; deels, het huidige bak- en zandstenen achtergebouw met puntgevel, wederopgebouwd in de 17de eeuw en deels, het huidige Sint-Elisabethshuis, in een eenvoudige Lodewijk XIV-stijl rond 1729; van 1765 tot 1794 refugehuis van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.