Beschermd monument

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege: onderdeel

Beschermd monument van tot heden

ID
11025
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11025

Besluiten

Basisschool Sint-Lievens
definitieve beschermingsbesluiten: 12-04-1995  ID: 2858

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoger opgetrokken centrale gedeelte van de basisschool Sint-Lievens met de voormalige feestzaal van de Koninklijke Kruisboogvereniging Nemrod.



Waarden

Het hoger opgetrokken centrale gedeelte van de basisschool Sint-Lievens met de voormalige feestzaal van de Koninklijke Kruisboogvereniging Nemrod en voorheen deel uitmakend van een suikerraffinaderij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

als oude suikerraffinaderij, opklimmend tot de 18de eeuw, met nog grotendeels bestaand fabrieksgebouw in 1807, ingericht als lokaal met feestzaal van de Koninklijke Kruisboogvereniging Nemrod van 1849 tot 1870, en vanaf 1870 tot nu lagere school.

artistieke waarde

van de uitzonderlijk fraaie feestzaal met stucwerkversiering in eclectische stijl, ingericht door de Koninklijke Kruisboogvereniging Nemrod in 1852 naar ontwerp van architect M.H. Martens.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege

Willem de Beersteeg (Gent)
Gebouwencomplex opgetrokken in de 17de-18de eeuw dat zou dienst gedaan hebben als kazerne, volgens een plan van 1830 omgevormd tot suikerraffinaderij. Centraal bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeer merkwaardige feestzaal met rijke stucversiering in eclectische stijl bewaard op tweede verdieping: in 1852 ingericht naar ontwerp van architect M.H. Martens. Links en rechts lagere aanbouw van respectievelijk elf en negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, respectievelijk uit de 19de en het vierde kwart van 18de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.