Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Verbreytsite

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen en de Verbreytsite

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de Verbreytsite, met inbegrip van de voormalige breigoedfabriek en de domeinen van de villa's van de gebroeders Verbreyt. De villa's zijn beschermd als monument.

Waarden

De zogenaamde Verbreytsite te Sint-Niklaas bestaande uit de voormalige breidgoedfabriek (Nijverheidsstraat 33) en de domeinen van de als monument voorgestelde villa's van de gebroeders Louis en Leon Verbreyt (Nijverheidsstraat 55, Spoorweglaan 36 en 36b) is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als industrieel geheel gevormd door een breigoedfabriek en de villa's van de eigenaars de gebroeders Verbreyt ontstaan in 1926-27 naar ontwerp van de Gentse architect J.A. De Bondt, in de Spoorwegwijk aangelegd in 1925. Binnen deze site heeft het bedrijfsgebouw een historische verbindingsfactor.

artistieke waarde

Villa's en bedrijfsgebouw opgericht in 1926 en 1927 in Nieuwe Zakelijkheid geïnspireerd op de Amsterdamse school naar ontwerp van de vermaarde architect J.A. De Bondt.

industrieel-archeologische waarde

de voormalige breigoedfabriek "N.V. Mercator" is het resultaat van de vernieuwende opvattingen inzake bedrijfsgebouwen en tevens is deze voormalige breigoedfabriek er een type voorbeeld van. Bij het concipiëren van fabrieksgebouwen werd in deze periode uitzonderlijk veel belang gehecht aan de werkomgeving van de arbeiders, met onder meer een garantie op maximale belichting en ruimte. Architect De Bondt won met dit ontwerp de gouden medaille op de wereldtentoonstelling van 1939 te New York.
Dit industrieel gebouw is belangrijk, omdat ondanks de recente verbouwingen de oorspronkelijke structuur bewaard is gebleven.

Is de omvattende bescherming van

Breigoederenfabriek N.V. Mercator

Nijverheidsstraat 33 (Sint-Niklaas)
Voormalig breigoederenfabriek "N.V. Mercator" van oorspronkelijk negen traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, van 1926 naar ontwerp van architect Jan-Albert De Bondt voor rekening van de textielfabrikanten Verbreyt.

Villa Leon Verbreyt

Spoorweglaan 36A-C (Sint-Niklaas)
Alleenstaand complex in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van architect Jan Albert De Bondt van 1927. Opvallende baksteenarchitectuur verrijkt met glas in lood in de vensterregisters.

Villa Louis Verbreyt

Nijverheidsstraat 50 (Sint-Niklaas)
Woonhuis in nieuwe zakelijkheid, horende bij de textielfabriek Verbreyt, gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Jan-Albert De Bondt. Alleenstaand blokvormig bakstenen gebouw met twee bouwlagen en plat dak; voortuin afgesloten door bakstenen muurtje met ijzeren leuningen.