IJzeren voetgangersbrug over de Dender

Gemeente Ninove
Deelgemeente Pollare
Straat Schuitstraat
Locatie Schuitstraat zonder nummer (Ninove)

Schuitstraat zonder nummer, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Op het einde der Schuitstraat, over de Dender: plezierig en constructief interessant vakwerkboogbruggetje (geklonken I- en L-ijzers), via opleggingen (voor uitzetting) rustend op bakstenen pijlers met natuurstenen decoratie. Begin 20ste eeuw (circa 1910?).

Typologieboogbruggen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De ijzeren voetgangersbrug over de Dender is beschermd als monument. Het monument ligt in het dorpsgezicht van de Dorpskom Pollare, beschermd op 19 augustus 1980.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de industrieel-archeologische waarde van de ijzeren voetgangersbrug over de Dender als volgt werd gemotiveerd: "Als zeldzaam ons nog resterend voorbeeld van een voor de Eerste Wereldoorlog toegepaste vakwerkbouw, als voorbeeld van een oeververbinding die in de streek een belangrijke sociale rol heeft gespeeld ten aanzien van de pendelarbeid."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000799, IJzeren voetgangersbrug over de Dender, advies KCML (1987).

Waarden

De ijzeren voetgangersbrug over de Dender is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde