Beschermd monument

Kasteeldomein de Potter d'Indoye: poortgebouw en prieel

Beschermd monument van 12-10-1994 tot heden
ID: 11032   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11032

Besluiten

Kasteel d'Indoye: toegangspoort met koetshuis, paardenstallen, gloriëtte en kasteelpark
definitieve beschermingsbesluiten: 12-10-1994  ID: 2756

Beschrijving

De toegangspoort met koetshuis en paardenstallen en de gloriëtte van Kasteel de Potter d’Indoye te Melle zijn beschermd als monument. Het kasteel, park en de kasteelhoeve werden in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.Waarden

De toegangspoort met koetshuis en paardenstallen en de gloriëtte van Kasteel de Potter d’Indoye zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een 17de-eeuwse bakstenen toegangspoort tot het opperhof van een vroegere buitenplaats met walgrachten;
als voorbeeld van een typisch l8de-eeuws bijgebouw van een kasteel met uitzicht op de openbare weg, namelijk een gloriëtte in Lodewijk XV-stijl waarvan het bouwjaar 1764 is .

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht nabij de Schelde en de heirweg Gent-Brussel in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed of "huys van plaisance". Dit buitengoed werd in 1743 eigendom van de familie de Potter.