Kasteeldomein de Potter d'Indoye: poortgebouw en prieel

Beschermd monument van 12-10-1994 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Melle
Deelgemeente Melle
Straat Brusselsesteenweg
Locatie Brusselsesteenweg 190, Brusselsesteenweg 192 (Melle)
Alternatieve naam Kasteeldomein Hof ter Meers: poortgebouw en prieel

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44040/105.1
  • OO001963

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192, Melle (Oost-Vlaanderen)

Vermoedelijk gaat deze site met walgracht nabij de Schelde en de heirweg Gent-Brussel in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed of "huys van plaisance". Dit buitengoed werd in 1743 eigendom van de familie de Potter.

Beschrijving

De toegangspoort met koetshuis en paardenstallen en de gloriëtte van Kasteel de Potter d’Indoye te Melle zijn beschermd als monument. Het kasteel, park en de kasteelhoeve werden in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De toegangspoort met koetshuis en paardenstallen en de gloriëtte van Kasteel de Potter d’Indoye zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een 17de-eeuwse bakstenen toegangspoort tot het opperhof van een vroegere buitenplaats met walgrachten;
als voorbeeld van een typisch l8de-eeuws bijgebouw van een kasteel met uitzicht op de openbare weg, namelijk een gloriëtte in Lodewijk XV-stijl waarvan het bouwjaar 1764 is .
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.