Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege met speelplaats

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Basisschool Sint-Lievens

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de basisschool Sint-Lievens met inbegrip van de speelplaats en met uitzondering van de afdaken op de speelplaats.

Waarden

De basisschool Sint-Lievens met inbegrip van de speelplaats, uitgezonderd de afdaken op de speelplaats, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

als industrieel complex, opklimmend tot de 18de-eeuw met nog bestaand fabrieksgebouw van 1807, in 1849-1852 ingericht als lokaal van de Koninklijke Kruisboogvereniging Nemrod en vanaf 1870 ingericht als school, met bijhorende tuin, thans een uitzonderlijk bewaarde met lindebomen beplante speelplaats van de school.

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege

Willem de Beersteeg (Gent)
Gebouwencomplex opgetrokken in de 17de-18de eeuw dat zou dienst gedaan hebben als kazerne, volgens een plan van 1830 omgevormd tot suikerraffinaderij. Centraal bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeer merkwaardige feestzaal met rijke stucversiering in eclectische stijl bewaard op tweede verdieping: in 1852 ingericht naar ontwerp van architect M.H. Martens. Links en rechts lagere aanbouw van respectievelijk elf en negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, respectievelijk uit de 19de en het vierde kwart van 18de eeuw.