Hotel Vanden Meersche: binnenplaats met tuin

Hotel vanden Meersche: binnenplaats met tuin

De bescherming als monument omvat de binnenplaats met tuin van het Hotel Vanden Meersche.

Waarden

Binnenplaats met tuin van Hotel Vanden Meersche is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

een in de 18de eeuw aangelegde en in de 19de en 20ste eeuw getransformeerde tuin (onder andere symmetrisch grondplan met centrale vijver en fontein, asymmetrisch beplanting, leilinden en taxushaag), gescheiden van een hoger gelegen koergedeelte door een kalkstenen borstwering met smeedijzeren balustrade met trappen en muurscherm in rococostijl;
Een volgens archivalia in de 18de eeuw in rococostijl ontworpen en mogelijk ook uitgevoerd tuinpatroon waarvan nog getuigen onder het huidige opgehoogde, deels geplaveide niveau kunnen zijn bewaard.
Een in oorsprong 18de-eeuwse tuinaanleg die onverbrekelijk deel uitmaakt van de omringende architectuur van het 18de-eeuwse, als monument beschermde Hotel Vanden Meersche.

Hotel Vanden Meersche

Nederpolder 1 (Gent)
Het Hotel Vanden Meersche klimt op tot de huizen de Groten en Clenen Pelicaen, die circa 1547 werden herbouwd tot een patriciƫrswoning, waarvan nog enkele vleugels resteren. In de 18de eeuw onder Jean-Baptiste Ignace Vanden Meersche omgevormd tot een typisch, grootschalig herenhuis met straat- en tuinvleugels rondom een binnentuin.