Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Amandus: kerkhof met ommuring en toegangstrappen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Amandus met toegangstrappen en kerkhof met ommuring en inkompijlers met toegangshekken

Beschrijving

Het kerkhof met ommuring en toegangstrappen is beschermd als dorpsgezicht. De als monument beschermde parochiekerk Sint-Amandus ligt niet in deze bescherming.

Waarden

Het kerkhof met ommuring en toegangstrappen van de Sint-Amanduskerk is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van bij een historisch en artistiek waardevolle dorpskerk horend kerkhof dat -ofschoon thans gedesaffecteerd en met ingrijpend gerestaureerde bakstenen ommuring- samen met de resterende arduinen 18de-eeuwse toegangspijlers, hekwerk en toegangstrappen, een onverbrekelijk onderdeel van de kerksite uitmaakt.

Parochiekerk Sint-Amandus

Beekstraat (Ninove)
De plattegrond ontvouwt een ingebouwde laatgotische westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën met zijbeuken uit de 18de eeuw en een smaller halfrond gesloten koor van een rechte travee geflankeerd door twee sacristieën uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de oudste delen; ommuurd gedesaffecteerd kerkhof met hek en classicistisch getinte arduinen hekpijlers uitlopend op siervaasbekroning aan de westzijde.