Station Okegem

Beschermd monument van 10-07-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Okegem
Straat Jan Ockeghemstraat
Locatie Jan Ockeghemstraat 2, Jan Ockeghemstraat 4 (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/136.1
  • OO000381

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Okegem

Jan Ockeghemstraat 2-4, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Standaard-station van de Belgische staatsspoorwegen (na overname der privé-concessies), waarschijnlijk begin 20ste eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het station van Okegem is beschermd als monument. De bescherming omvat het stationsgebouw en het wachthuisje aan de overkant van de treinsporen.

Waarden

Het voormalig station van de N.M.B.S. met inbegrip van het wachthuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een landelijk spoorwegstation dat rond de eeuwwisseling werd opgetrokken door de toenmalige Staatsspoorwegen op de lijn Ath-Lessen-Geraardsbergen-Ninove-Denderleeuw, uitgevoerd in een baksteenarchitectuur met verzorgde detailafwerking en met de karakteristieke rondboogstijl en dat een belangrijke rol heeft gespeeld voor de tewerkstelling in de regio.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.