Beschermd monument

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Beschermd monument van 26-09-1997 tot heden

ID: 11045   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11045

Besluiten

Pastorie Sint-Gertrudisparochie: hoofdgebouw
definitieve beschermingsbesluiten: 26-09-1997  ID: 3224

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Gertrudisparochie is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoofdgebouw. De tuin en bijgebouwen zijn niet opgenomen in deze bescherming. De pastorie maakt deel uit van de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Appelterre-Eichem.Waarden

De pastorie namelijk het hoofdgebouw van zeven traveeën, met uitsluiting van bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Eenvoudige landelijke begin 18de-eeuwse pastorie met typische dubbelhuisopbouw. Waardevol interieur met nog behouden houtwerk met oorspronkelijk hang- en sluitwerk, een laat 18de-eeuwse schouw met stucdecoratie, een alkoofkamer met sierlijk uitgewerkte alkoof, verder bewaarde indeling met eenvoudige trap, behouden gewelfde kelder.

historische waarde

Als landelijke pastorie van één bouwlaag opgericht rond 1728-1730, verhoogd aan achterzijde met één bouwlaag in het begin van de 19de eeuw.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 11 (Ninove)
Pastorie van Sint-Gertrudisparochie uit 1728-1730, gelegen ten westen van de Sint-Gertrudiskerk. Eenlaags dubbelhuis van zeven traveeën onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien).