Gemeente Ninove
Deelgemeente Meerbeke
Straat Gemeentehuisstraat
Locatie Gemeentehuisstraat 1 (Ninove)

Gemeentehuisstraat 1, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Het gebouw ligt links van het kerkhof, aansluitend bij de kerkhofmuur. Het is een 19de-eeuwse bakstenen constructie van een enkele bouwlaag. Een trappenpui met smeedijzeren borstwering leidt naar de zich op de bel-etage bevindende inkomdeur.

Typologiedorpswoningen
Datering19de eeuw

De dorpswoning is beschermd als monument.

Gemeentehuisstraat 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van 19de-eeuwse baksteenbouw met trappenpui met smeedijzeren borstwering naar een bel-étage, met gebruik van witte natuursteen bij trappenpui, enkelvoudige en tweelichtvensters, met segmentboog afgewerkte inkomdeur, gevelhoeken, -schouders en -deklijst en baldakijn boven de inkom.