Klooster: vleugel

Beschermd monument van 25-03-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Meerbeke
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 2 (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/140.1
  • OO002246

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Klooster

Nieuwstraat 2, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Rechts van het kerkhof bevindt zich een vleugel van het voormalig klooster, deel uitmakend van een grotendeels gemoderniseerd schoolcomplex met toegang via een nog oude in baksteen opgetrokken vleugel in de Nieuwstraat 2.

Beschrijving

Het klooster is beschermd als monument. De bescherming omvat de neogotische gebouwen langsheen het als monument beschermde kerkhof van de parochiekerk Sint-Pieter, eveneens beschermd als monument.

Waarden

Nieuwstraat 2 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De aan het kerkhof palende kloostervleugel, voorbeeld van neogotische baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, bestaande uit een lijstgevel, onderbroken door drie met puntgevel afgewerkte risalieten onder pannenzadeldaken, waaronder een kapel met drielichtvenster en dakruiter, het geheel gekenmerkt onder meer door in puntboognis gevatte spitsboogramen, natuurstenen kruiskozijnen onder blind puntboogveld, nis met beeld en in het metselwerk uitgespaarde gekoppelde spitsboogvelden.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.