Museum voor Schone Kunsten

Beschermd monument van 24-09-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Fernand Scribedreef
Locatie Fernand Scribedreef 1 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/578.1
  • 4.01/44021/795.1
  • OO000092

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Museum voor Schone Kunsten

Fernand Scribedreef 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het Museum voor Schone Kunsten werd als museumgebouw opgetrokken van 1898 tot 1904 en is ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek.

Beschrijving

Het Museum voor Schone Kunsten is beschermd als monument.

Waarden

Museum voor Schone Kunsten in het Citadelpark is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

van het museumgebouw opgevat als een klassieke tempel met rigoureus toegepaste vormentaal en de monumentale decoratie met sgraffitofriezen, reliëfs en beelden naar ontwerp van J. Delvin en L. Van Biesbroeck, belangrijke kunstenaars van de Gentse Academie;
Van het sober neoclassicistisch interieur met een suite van ruimtes met geaccentueerde doorgangen met portiek in de middenas en als overkoepelde rotondes uitgewerkte hoekdoorgangen in de achterbouw, daklichten met in een houten omraming gevatte beglazing en de imposante hemicyclus met Dorische galerij en klassiek hoofdgestel in het zuiden.

historische waarde

als museumgebouw van 1898-1904, ontworpen voor de Gentse kunstcollectie door stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek, geïnspireerd op voorbeelden in binnen- en buitenland;
Namelijk de architectuur-historische waarde als belangrijkste realisatie in het omvangrijke oeuvre van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe, voornamelijk gekend voor zijn talrijke stadsscholen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.