Hoekhuis: linkerdeel

Beschermd monument van 25-03-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Meerbeke
Straat Sint-Berlindisstraat
Locatie Sint-Berlindisstraat 3 (Ninove)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41048/141.1
  • OO002248

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoekhuis

Sint-Berlindisstraat 1-3, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis (Nieuwstraat) van het dubbelhuistype, vermoedelijk voorheen met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw; zes traveeën links, verhoogd met anderhalve bouwlaag onder schilddak, uit de 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het linkerdeel van het hoekhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekhuis van twee bouwlagen dat aansluit bij de eenlaagse dorpswoning, eveneens als monument beschermd op 25 maart 2000.

Waarden

Sint-Berlindisstraat 3-hoek Nieuwstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Niettegenstaande een deels tot moderne winkelpui verbouwd gelijkvloers een voorbeeld van een in kern 18de-eeuwse witbepleisterde woning met segmentboogramen en -deur met kalkstenen omlijstingen met sluitstenen. De woning werd in de 19de eeuw verbouwd tot een met rotscement beklede verdieping en mezzanino, respectievelijk met segmentboog omlijste vensters, later van houten rolluikkasten. voorzien, en met segmentboog afgewerkte kleine vensters het geheel geplaatst onder pannenschilddak.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.