Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Lootens met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Dossche en hoeve Lootens

Beschrijving

Hoeve Lootens en de omgeving met onder andere twee herenhuizen te Wondelgem, zijn beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd:
”Als enige in de dorpskom rondom de kerkdries nog bewaarde oude hoeve met typische bedrijfsgebouwen op het omringende erf, boerenhuis respectievelijk opklimmend tot de 16de en eind 17de eeuw.
Als voorbeeld van twee fraaie herenhuizen in mooie beboomde tuin met bijgebouwen; gelegen naarst het hoevetje Vroonstalledries 66 en in de onmiddellijke nabijheid van de beschermde Vroonstalledries met kerk, dragen zij in grote mate bij tot het open karakter van het dorpsbeeld.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000856, Woestijnegoedlaan 14, “Hoeve Dossche” (monument en dorpsgezicht); Vroonstalledries 66 (monument); Sint-Markoenstraat 18 en 28 (dorpsgezichten), advies KCML (1993).

Waarden

Vroonstalledries 66, Sint-Markoenstraat 28 en 18 zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde:

Is de omvattende bescherming van

Classicistisch landhuis

Sint-Markoenstraat 18 (Gent)
Gebouw in Lodewijk XVI-stijl deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint onder pannendak. Linker aanbouwsel van één bouwlaag, gecementeerd, met rechthoekige vensters onder zadeldak, van 1881.

Hoeve Lootens

Vroonstalledries 66 (Gent)
Langgestrekte hoeve gelegen in een boomgaard. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak en rechts aanleunende stalvleugel, naar verluidt opklimmend tot 1686.

Villa 't Groot Huis

Sint-Markoenstraat 28 (Gent)
Villa in beboomde tuin, daterend uit eind 19de eeuw met aanpassingen van 1911. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen.