Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 11-09-1979 tot heden

Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Collegestraat, Rich. Van Britsomstraat, Paul Snoekstraat
Locatie Collegestraat, Paul Snoekstraat, Rich. Van Britsomstraat (Sint-Niklaas)

Collegestraat, Paul Snoekstraat, Rich. Van Britsomstraat (Sint-Niklaas)

De omgeving van de jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie omvat onder meer de school met Sint-Antoniuskerk, de burgerhuizen van de Collegestraat aan de pare zijde en enkele stadswoningen aan de onpare zijde, en de stadsschouwburg.

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie

Collegestraat 29-31, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Ontstaan als klooster der paters recolletten. Jongensschool, zogenaamd "Sint-Jozef-Klein-Seminarie" of "College", bestaande uit kapel, kloosterpand, hoofdgebouw, feestzaal en uitgestrekte vleugels met klaslokalen.

Reeks stadswoningen

Collegestraat 12-26, 25-27, 30-38, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Eenvoudige stadswoningen van twee tot drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Rij van vijf stadswoningen

Collegestraat 17-25, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Rijhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën in art-nouveaugetinte stijl van 1905 (gevelsteen). Gekleurd bakstenen parement op arduinen plint.

Stadsschouwburg

Rich. Van Britsomstraat 21, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

Hoekgebouw aansluitend bij en vroeger deel uitmakend van de Academie voor Schone Kunsten en daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde gevels op arduinen plint.

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie en zijn omgeving. Tot de afbakening behoren onder meer de school met Sint-Antoniuskerk, de burgerhuizen van de Collegestraat aan de pare zijde en enkele stadswoningen aan de onpare zijde, en de stadsschouwburg.

Waarden

Sint-Antoniuskerk met onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de: