Kerkhof en kerkhofmuur met toegangstrappen

Beschermd monument van 10-06-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Sint-Denijs-Boekel
Straat Wijlegem
Locatie Wijlegem 2 (Zwalm)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45065/134.1
  • OO001324

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Margarethakapel met kerkhof

Wijlegem 2, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Zaalkerkje van vijf traveeën onder zadeldak met houten zeskantig dakruitertje, oudste gedeelten opgetrokken uit Doornikse kalksteen, hersteld in 1611, verbouwd circa 1717 en 1788, gelegen binnen deels ommuurd kerkhof.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande linde bij de Sint-Margarethakapel

Wijlegem 2 (Zwalm)

Achter de kapel staat een nog jonge opgaande linde. Het planten van linden in een kerk- of kapelhof is een oud gebruik dat zijn oorsprong kent in de tijd van de natuurverering die voorafgaat aan het Christianiseren van onze gewesten.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het kerkhof en kerkhofmuur met toegangstrappen bij de Sint-Margarethakapel te Sint-Denijs-Boekel, is beschermd als monument.

Waarden

Het kerkhof en kerkhofmuur met toegangstrappen bij de Sint-Margarethakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van het bij in oorsprong gotische, in de 18de eeuw verbouwde kapel horend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur en trappen, waarin bij de restauratie een kopie van het bewaarde 18de-eeuwse wapenschild van de Gentse Sint-Pietersabdij op de plaats van het in de kapel bewaarde origineel werd verwerkt.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.