Beschermd monument

Kerkhof en kerkhofmuur met toegangstrappen

Beschermd monument van 10-06-1999 tot heden
ID: 11089   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11089

Besluiten

Geografisch pakket Sint-Denijs-Boekel
definitieve beschermingsbesluiten: 10-06-1999  ID: 3450

Beschrijving

Het kerkhof en kerkhofmuur met toegangstrappen bij de Sint-Margarethakapel te Sint-Denijs-Boekel, is beschermd als monument.Waarden

Het kerkhof en kerkhofmuur met toegangstrappen bij de Sint-Margarethakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van het bij in oorsprong gotische, in de 18de eeuw verbouwde kapel horend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur en trappen, waarin bij de restauratie een kopie van het bewaarde 18de-eeuwse wapenschild van de Gentse Sint-Pietersabdij op de plaats van het in de kapel bewaarde origineel werd verwerkt.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Sint-Margarethakapel met kerkhof

Wijlegem 2 (Zwalm)
Zaalkerkje van vijf travee├źn onder zadeldak met houten zeskantig dakruitertje, oudste gedeelten opgetrokken uit Doornikse kalksteen, hersteld in 1611, verbouwd circa 1717 en 1788, gelegen binnen deels ommuurd kerkhof.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande linde bij de Sint-Margarethakapel

Wijlegem 2 (Zwalm)
Achter de kapel staat een nog jonge opgaande linde. Het planten van linden in een kerk- of kapelhof is een oud gebruik dat zijn oorsprong kent in de tijd van de natuurverering die voorafgaat aan het Christianiseren van onze gewesten.