Hoeve Hof te Eichem

Parochiekerk Sint-Martinus, percelen en huizen nabij de kerk en hoeve Hof te Eichem

Beschrijving

De hoeve Hof te Eichem is beschermd als monument. De bescherming omvat alle gebouwen van de hoeve, het binnenerf, de bergplaats en de bakoven.

Waarden

De hoeve 'Hof te Eichem' met binnenerf, bergplaats en bakoven is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deels 18de-eeuwse gesloten hoeve, met nu gebetonneerd binnenerf met open bergplaats onder schilddak, het geheel teruggaand tot 15de-eeuwse pachthoeve van het Sint-Janshuis te Gent.
Voorts bestaat het complex thans nog uit:
a) Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gekoolteerde plinten onder zadeldaken en aan de straatzijde een brede inrijpoort;
b) 18de-eeuwse woning met enkele bouwlaag en zes traveeën, deels met zandstenen plint, met getoogde muuropeningen in zandstenen omlijstingen, hoge ramen met luikduimen, deur met bovenlicht en een op gekoolteerde plint gewitkalkte achtergevel met kleine venstertjes met luikjes of luikduimen en gedeeltelijk bewaarde zandstenen omlijsting en zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop;
c) Verankerde stal (noordwest)· van zeven traveeën met een hooizolder, steunberen met versnijding, rechthoekige muuropeningen, met zandsteen omlijste deuren op kwartrondeconsoles;
d) Stalvleugel (zuidwest) met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, afwisselend met zandstenen venstertjes met lateien op kwartronde consoles;

Hoeve Hof te Eichem

Eichemstraat 218-220 (Ninove)
Pachthoeve van het Sint-Janshuis te Gent in de 15de eeuw. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een grote gebetonneerde binnenplaats met open bergplaats onder schilddak in het midden; daterend uit de 18de eeuw met enkele latere aanpassingen. Brede rechthoekige inrijpoort opgenomen in noordwestelijk gelegen dienstgebouw met zandstenen hoekstenen aan straatzijde.