Abdijhoeve Hof te Weylegem

Gemeente Zwalm
Deelgemeente Sint-Denijs-Boekel
Straat Wijlegem
Locatie Wijlegem 4 (Zwalm)

Wijlegem 4, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Gelegen ten noorden naast de kapel. Voormalige abdijhoeve van de Sint-Pietersabdij van Gent en tevens zetel van de heerlijkheid.

Hof te Weylegem te Sint-Denijs-Boekel, is beschermd als monument.

Waarden

Het hof te Weylegem met erf, voormalige abdijhoeve, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van de in oorsprong middeleeuwse, in de 17de- en 18de eeuw herbouwde hoeve, tot de late 18de eeuw eigendom van de Sint-Pietersabdij te Gent, bestaande uit een gekasseid binnenerf waarrond bakstenen schuur- stal- en woonvleugels onder pannenzadeldaken zijn gegroepeerd, met toepassing van zandsteenblokken bij de hoeken en bij de inrijpoort die met datumsteen 1767 is gedateerd, met aan de woning een gekaleid baksteenparement, een met baksteen omlijste deur en kruiskozijnen met dievenijzers, alsook een bakstenen bakoven onder pannenzadeldak achteraan de woning.