Boerenburgerhuis met bijgebouwen

Gemeente Zwalm
Deelgemeente Roborst
Straat Machelgemstraat
Locatie Machelgemstraat 60 (Zwalm)

Machelgemstraat 60, Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Mooi gelegen gebouwencomplex op een eilandje tussen twee brugjes over de Zwalm en tegenover de Bostmolen. Oorspronkelijk gesloten hoeve rondom rechthoekige binnenplaats, volgens kadasterarchief in 1884 wederopgebouwd in opdracht van "bloempelder" K. Van Wittenberghe.

Het 19de-eeuws boerenburgerhuis met dienstgebouwen te Roborst, is beschermd als monument.

Waarden

Tweelaags woonhuis van het stedelijk type met bijgebouwen rond binnenkoer is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een tweelaags woonhuis van het stedelijk type uit de tweede helft van de 19de eeuw, vijf traveeën breed, onder afgewolfd pannendak, met in rots cement afgewerkte gevels, vensteromlijstingen in pleisterwerk, imitatiepilasters in rotseer- en effen bezetwerk en een arduinen deuromlijsting , voorts aan weerszijden, een binnenhof insluitend, bakstenen constructies onder pannenschilddak waarvan een met rotscement bezet, met een kleine nis met zesdelig raampje in de achtergrond en klokvormige omlijsting in pleisterwerk waarin de initialen GZJC (Gezegend Zij Jesus Christus).