Teksten van Boerenwoning Spaans Huis en omgeving

Boerenwoning Spaans Huis en omgeving_versie 2_20160204 ()

De boerenwoning Spaans Huis met omgeving is beschermd als dorpsgezicht.

Woning het Spaans Huis en omgeving versie 1 08102013 ()

Vrijstaande 18de-eeuwse boerenwoning gelegen op de hoek met de Berchemstraat.

In 1707 werd de naam Spaignien voor het eerst vermeld bij een hofstede op deze locatie. Tussen 1707 en 1740 zou er volgens een studie van de openbare akten een nieuw woonhuis zijn gebouwd door Jacobus Wielemans op de locatie van een vermoedelijk lemen huis. De naam Spanje zal later overgaan op de woonwijk en de straatnaam Spanjeberg.

Het betreft een verankerde bakstenen boerenwoning op een verhoogde begane grond van vier traveeën en één bouwlaag onder een mank zadeldak (Vlaamse pannen, de nok ligt evenwijdig met de straat). De gevels zijn bepleisterd met cement. De voorgevel is witgeschilderd en voorzien van schijnvoegen met een grijs geschilderde plint. Beluikte rechthoekige muuropeningen (vermoedelijke aanpassingen van kruiskozijnen en een bolkozijn). Er is een gedrukte rondboogdeur met een zandstenen kwart holle omlijstingn met kleine imposten en een met een waterlijst afgewerkte sleutel. Verder zijn er zijgevels met aandaken. Aan de achtergevel loopt het dak laag verder omwille van een aanbouw.

Ten noorden ligt een gecementeerde aanbouw van één bouwlaag onder een pannen zadeldak, dat loodrecht op het huisje staat, en een losstaand bakhuisje.

De achtergrond van het gebouw wordt omkaderd door bomen van een achterliggend domein.

Bibliografie

• CNOPS P. 1967: De Spanjeberg te Dilbeek, Eigen Schoon en De Brabander, 4-5, 192-196.

Waarden

Het Spaans Huis en haar omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Auteurs:  Verwinnen, Katrien