beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot ( wijziging)
Woningen en dwarsschuur met omgeving
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 08-09-2011 ID: 11117
Hof ter Vierschaar, dwarsschuur, woningen met omgeving, parochiekerk Sint-Pauwels, dorpskom Sint-Pauwels en twistkapelletjes met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 03-09-1981 ID: 1663
De dorpskom van Sint-Pauwels werd op 3 september 1981 beschermd als dorpsgezicht. Het plan bij de bescherming werd op 8 september 2011 vervangen door een nieuw plan, de afbakening bleef echter ongewijzigd.
In het beschermingsdossier van 1981 werd de bescherming als volgt gemotiveerd: omwille van de historische (beeldbepalende) waarde van de kleinschalige bebouwing rond de kern van een driehoekige dries met aan de oostzijde de Potterstraat - Dorp - Zandstraat, in oorsprong Romeinse weg en aan de overzijde van de baan Sint-Niklaas - Hulst de site gevormd door kerk, kerkplein, pastorie en windmolen. Eveneens omwille van de historische (beeldbepalende) waarde van de enge straatdoorgangen die de geslotenheid van het plein accentueren en van een aantal oude panden zoals een vroeg 20ste-eeuws burgerhuis, een vroeg 19de-eeuwe deuromlijsting, het voormalig schooltje met beeldnis, het bakstenen oud gemeentehuis en de beschermde arduinen gemeentepomp uit de tweede helft van de 18de eeuw. Omwille van de historische en socio-culturele waarde, door het contrast tussen éénlaagse eenvoudige arbeidershuisjes en rijkere burgerhuizen, typerend voor de sociale verhoudingen binnen het oude dorp gedurende de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Dorpskom Sint-Pauwels [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11107 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.