Beschermd monument

Hoeve Waterhof: gebouwen

Beschermd monument van 02-03-1983 tot heden

ID: 11112   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11112

Besluiten

Waterhof en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 02-03-1983  ID: 1900

Beschrijving

Het U-vormig hoevegebouw van het Waterhof, gelegen Walzegem te Balegem, het gebouwtje op het erf zijn beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd de hoeve met omgeving als dorpsgezicht beschermd. De bescherming van de hoeve werd in 1988 uitgebreid met de bescherming van de binnenplaats en wallen als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het Waterhof als volgt werd gemotiveerd: de U-vormige aanleg van de hoeve als in kern 18de-eeuws complex, waarvan nog een gedeelte in zandsteen overblijft, met 19de-eeuwse uitbreidingen en verbouwingen, zoals het woongedeelte met voutekamer, de stallingen, de schuur, alsmede het vrijstaand gebouwtje met verdieping op de binnenkoer als 19de-eeuws stapelhuisje met knechtenverblijf.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000804, Waterhof met omgeving (S.N., 1988).


Waarden

Het Waterhof is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Hoeve Waterhof

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semi-gesloten type, voorheen met stokerij (gesloopt). De toegangsdreef leidt vanuit het noordwesten naar de hoeve, die wordt afgeboord door populieren.